SER UNA MICA MES. UNA FAULA.

Era una nena preciosa . El seu pare , de Mèrida . La seva mare toledana . Tots dos van arribar a Catalunya a finals dels cinquanta , cadascun pel seu costat . Ella va aconseguir un treball a Capellades en una paperera i ell a Palafrugell , en una planta de suro . El destí els va fer coincidir a Vic , un lustre després. Llargues hores extraordinàries en una fàbrica càrnia els va portar fins al matrimoni . Allà van conèixer a Carles Puig , un pròsper botiguer de la ciutat amb el qual van entaular una bona amistat . Ell els parlava llargament de la història de la nació catalana , de Macià , Companys … i li va prestar els llibres de Carner , Ferran de Pol i altres joies que aconseguia a través de la frontera francesa . Així , i amb ell , van aprendre català i moltes altres coses .

A poc a poc , Francisca i Joaquín van ser absorbint una mena d’orgull , com per osmosi , al mateix temps que una amnèsia dels seus orígens manxecs i extremenys que els feia sentir bé . Sentir millors , ja no inferiors , ja no incultes i illetrats . Ells se sentien catalans .

Així que Anna era una nena preciosa , veritablement . Enormement curiosa , vivaç i molt estimada , nascuda el 1970 , parlava perfectament català i castellà . Ella , Anna , era catalana . Els seus pares li repetien sovint que era molt afortunada d’haver nascut en un país tan extraordinari . Un país que bé mereixia ser considerat alguna cosa diferent , especial : Catalunya . Li explicaven que allò imprimia caràcter , de manera anàloga als sagraments catòlics , encara que fos diferent .

Anna va créixer i amb ella les preguntes ; moltes preguntes. Si mostrava simpaties o preferències una mica fora de lloc , com un llibre de Eugeni d’ Ors – era una adolescent avançada – , obtenia un retret sord , no gaire explícit , una mena de subtil retirada de l’afecte .

A casa , progressivament , cada vegada que es parlava de la crisi política i econòmica en els anys 80 , la nació espanyola sortia malparada . Catalunya estava sent maltractada pel Govern; primer Suárez , després el PSOE de Felipe González … ” … que ja veus ha on ens han portat, Anna . “

Els seus pares ho han donat tot per ella , la seva única filla . Han treballat sense descans perquè pugui estudiar , anar a la Universitat , tenir tot el que ells no van tenir . Ella no els pot fallar , no els pot decebre .

“És clar , mare . És clar , pare . Se’ls veia venir … és que aquests andalusos … la cabra tira a la muntanya .”

Aquests pensaments , aquests records s’amunteguen en la ment d’Anna , mentre forma la cadena humana amb la seva filla Montse , tractant de formar en el seu interior un tot coherent , una estructura de pensament que la faci sentir bé , una persona digna , mereixedora de respecte , un exemple per a la seva filla .

“Els teus arrels són el que dóna sentit a la teva vida , filla . Montse , tu pertanys a aquest país , i has defensar perquè sense arrels no som res” .

Montse s’empassa saliva i intenta capturar als seus 13 anys el que pot significar això de les arrels sense la qual cosa es deixa d’existir. Sent , desesperadament , una imperiosa necessitat de descobrir què és i de aferrar-se a això com sigui .

Tota la resta vindrà després.

jaime trabuchelli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *